Pyszne naleśniki bez mleka

Naleśniki bez mleka? Czemu nie! Jest to ciekawe rozwiązanie dla osób uczulonych na mleko lub dla zapominalskich, którzy nie kupili mleka ;) Przygotowanie bardzo szybkie i proste. Poniższe składniki można podzielić na pół i wtedy wyjdzie mniej ciasta (porcji). Ciasto jest neutralne, czyli można podać naleśniki zarówno na słodko, jak i w słonej odsłonie, np. z sosem grzybowym.
Przy naleśnikach o średnicy około 12 cm, wychodzi 16 porcji naleśników.






Składniki:
*525 g mąki
*700 ml zimnej wody
*100 ml oleju rzepakowego (może być też inny, np. słonecznikowy)
*2 jajka
*1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Do miski wrzucam wszystkie składniki i mieszam mikserem do połączenia. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Na rozgrzaną patelnie (bez oleju, olej jest już w cieście) nakładam porcję ciasta, tak aby powstał kształt zbliżony do koła. Smażę do momentu, gdy góra naleśnika się zetnie, wtedy też obracam naleśnik na drugą stronę i smażę jeszcze chwile. Naleśniki prosto z patelni są mało plastyczne, ale wystarczy, że odleżą 2 minuty i odzyskują plastyczność.

8 komentarzy:

  1. Olej - może być inny, ale rzepakowy najlepiej się sprawdza :) Ma wysoką temperaturę dymienia (dzięki czemu naleśniki się nie przypalają) a poza tym ma najlepszy skład tłuszczowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. i rzeczywiscie sa pyszne? Przepis wydaje się podejrzanie prosty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są ;) Szczególnie takie po kilku minutach, gdy już zrobią się miękkie :)

      Usuń
  3. Też takie robię i są pyszne, a smażę tylko na posmarowanej masłem patelni. Wiadomo, jak kto lubi :) będzie mi bardzo miło jeśli zechcesz wziąć udział w moim pierwszym konkursie, w którym do wygrania są ciuszki ufundowane przez sklep internetowy, szczegóły na: http://dreams-amaze-me.blogspot.com/2013/06/giveaway-with-persunmall-clothes-to-win.html Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wychodzą dobre, ale są nieco twarde, twardsze niż te z mlekiem. a jak się mocniej podpiecze, na małym ogniu, ale dłużej to robią się coś jak podpłomyki, jeśli ktoś próbował to wie co to :) ogólnie przepis smakowo 4/5

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego warto odłożyć je jeden na drugim na chwilę, aby zmiękły :)

      Usuń
  5. naprawdę dobre, właśnie robię :)

    OdpowiedzUsuń

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Nie pozwalam na kopiowanie materiałów (zarówno zdjęć jak i tekstów oraz elementów graficznych) z mojego bloga, bez mojej wiedzy i zgody.